Auto huren in Nederland

Auto huren in Nederland

Waarop moet gelet worden bij het huren van een auto in Nederland?

Auto huren in Nederland
1 september 2020

Je bent van plan op vakantie te gaan naar Nederland, je wilt de steden verkennen of je auto doet het niet en je moet een auto huren of je besluit vanwege de een of andere reden een auto te huren in Nederland, dan kan dat uiteraard, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het huren van een auto. De wereld van online autoverhuur is een jungle met talloze websites, die auto's aanbieden tegen verschillende tarieven. Hoe vind jij je weg door deze jungle? In dit artikel komt aan de orde waarmee consumenten rekening moeten houden bij het huren van een auto. 

Onbeperkte kilometers

In de meeste gevallen bieden wereldwijde autoverhuurbedrijven onbeperkte kilometers op hun producten, de auto’s die door hen verhuurd worden. Er zijn echter uitzonderingen welke gelden voor de luxe auto’s of bepaalde typen auto’s, die verhuurd worden door het bedrijf. Hetzelfde geldt ook voor landen waar de gemiddelde rijafstand relatief groot is (bijvoorbeeld Australië). Het is altijd goed om als eerst de algemene voorwaarden door te nemen om te weten te komen of het geselecteerde voertuig een onbeperkt aantal kilometers heeft of niet. Laat je dan daarbij ook informeren over de meerkosten per kilometer.

Verzekering (CDW, TP en meer)

Huurauto's in Europa zijn in de meeste gevallen (standaard) uitgerust met CDW (Collision Damage Waiver) en TP (Theft Protection). De voorwaarden van deze verzekering zijn echter niet altijd hetzelfde en in veel gevallen ben je alsnog verantwoordelijk voor het eigen risico. De meeste leveranciers bieden een verlaging van dit eigen risico, maar de kosten voor dit soort verzekeringen aan het loket zijn behoorlijk duur. Er zijn ook verhuurders, die een pakket aanbieden met de naam "restitueerbaar eigen risico". Bij schade of diefstal betaal je het eigen risico, maar als je de verhuurder de juiste formulieren kunt bezorgen, krijg je een vergoeding. In de meeste gevallen blijf je verantwoordelijk voor beschadiging van sleutels, ramen, banden en de onderkant van de auto.

Autogroep/ ACRISS-standaard

Als je online een specifieke auto boekt, bijvoorbeeld een Ford Ka, weet je nooit zeker of je dit type en merk auto ook daadwerkelijk krijgt. Je boekt altijd een bepaalde autogroep, niet een specifiek merk/ model. De leverancier heeft het recht om je een soortgelijk voertuig te leveren. De autogroepen worden gedefinieerd door de ACRISS-norm. Als je bijvoorbeeld een Ford Ka (twee deuren, airconditioning) boekt, heb je daadwerkelijk een auto uit de EBMR-klasse geboekt. In plaats van een Ford Ka kan de leverancier ook een Renault Twingo aanbieden, die in dezelfde categorie valt. 

Brandstofbeleid

Meestal ontvang je de auto met een volle tank (brandstof) en moet je hem ook weer met volle tank teruggeven. In sommige gevallen wordt je echter voor de eerste tank in rekening gebracht, en dan verwacht men dat je de auto zonder brandstof teruggeeft. In de praktijk zul je de tank nooit helemaal leegmaken, en de prijs die ze voor de eerste tank rekenen is meestal veel hoger dan je normaal zou betalen bij het benzinestation. Een goedkope huurauto kan in zo een geval behoorlijk duur uitvallen.

Prijs

Het zoeken naar de juiste prijs in de autoverhuursector zal zeker zijn vruchten afwerpen. Goedkopere auto's zijn niet per se "slechtere" auto's. Soms kan een auto, die via een makelaar wordt aangeboden, je de helft kosten van wat het je zou kosten als je rechtstreeks boekt, ook al krijg je exact dezelfde auto. Zorg er daarom altijd voor, dat je de algemene voorwaarden zorgvuldig controleert.

Lees de algemene voorwaarden

Als je de algemene voorwaarden zorgvuldig hebt gelezen, zal je merken, dat een enkele hint in alle paragrafen wordt herhaald. Lees de algemene voorwaarden daarom altijd goed door, een aantal keren zelfs als het moet. 

Wat is het beleid m.b.t. de leeftijd van de bestuurder? 

Het huren van een auto is wellicht een goede optie als je voor zaken in Nederland bent of door het land moet reizen. Voordat je daadwerkelijk naar autoverhuurbedrijven gaat kijken, moet je weten of je in Nederland mag rijden. Je mag auto rijden vanaf 18 jaar, maar je mag pas een auto huren vanaf 19 jaar. Helaas vragen de meeste bedrijven een minimum leeftijd van 21 jaar met twee jaar rijervaring. Voor zwaardere of snellere auto's geldt een minimumleeftijd van 25 jaar met drie jaar rijervaring. Dit kan per autocategorie verschillen, aangezien zwaardere of snellere auto's wellicht meer ervaring vereisen. Je moet in ieder geval je rijbewijs minimaal een jaar hebben. 

Uiteraard kunnen de eisen van bedrijf tot bedrijf verschillen en is het belangrijk, dat je de kleine lettertjes goed controleert. Wanneer je online boekt, is het gemakkelijk om de kleine lettertjes op leeftijd te missen en niets is erger dan aan de balie aan te komen, alleen om te horen; 'sorry, je kunt geen auto huren.' Bestuurders onder de 25 jaar kunnen een jonge bestuurderstoeslag krijgen en de huurder en de bestuurder moeten in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Rijbewijzen, die zijn gedrukt in een niet-Romeins alfabet (Arabisch, Chinees, Japans, Cyrillisch enz.) Moeten worden aangevuld met een internationaal rijbewijs. Vergeet niet om bij het ophalen een geldige identiteitskaart of paspoort mee te nemen.

Zorg er verder ook voor, dat je ook je contract controleert, aangezien verhuurbedrijven vaak proberen je te laten betalen voor dingen, die je niet nodig hebt. Zorg ervoor, dat je bij ontvangst foto's maakt van de auto en als de auto schade heeft, dat dit ergens wordt opgeschreven. Schade die je niet hebt veroorzaakt, wilt je uiteraard niet graag betalen. Alle grote autoverhuurbedrijven zijn in Nederland te vinden met kantoren op grote luchthavens en steden.

Bezoek Sixt

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden